Acasa - Servicii - Legislatie - Declaratia Intrastat - Contact
Navigare
Acasa
Servicii
Informare
Legislatie
Declaratia Intrastat
Achizitii intracomunitare
Livrari intracomunitare
Surse de date pentru realizarea statisticii INTRASTAT
Inregistrarea in scopuri de TVA
Decontul de TVA
VIES si SEED
Autofacturare
Documente solicitate
Contact
Surse de date pentru realizarea statisticii INTRASTAT
Începând cu momentul aderării la U.E. statisticile de comerţ intracomunitar vor avea la bază atât surse de date statistice cât şi administrative (fiscale, vamale, Registre ale diverselor ministere/autorităţi etc.), dar, fără îndoială, cele mai importante surse vor fi reprezentate de:

· declaraţiile statistice INTRASTAT care vor fi colectate şi prelucrate de I.N.S.;

· deconturile TVA şi declaraţiile recapitulative (VIES) colectate şi prelucrate de Ministerul Finanţelor Publice.

În acest context, este important să subliniem două aspecte:

o datele din deconturile TVA şi declaraţiile VIES puse la dispoziţie de autoritatea fiscală şi cele din declaraţiile Intrastat vor fi utilizate numai în scopuri statistice; datele INTRASTAT la nivel de companie nu vor fi puse sub nici o formă la dispoziţia autorităţii fiscale;

o corelarea informaţiilor din deconturile TVA, declaraţiile VIES şi INTRASTAT este posibilă numai pe baza unor informaţii de identificare comune (dintre care, cea mai importantă informaţie este codul fiscal/codul unic de înregistrare), de aceea, orice modificari de adresă, denumire, structură organizatorică sau de înregistrare fiscală trebuie preluată identic atât în decontul TVA cât şi în declaraţia Intrastat;· declaraţiile vamale de export şi import pentru monitorizarea şi includerea în statisticile intracomunitare a anumitor mişcări de bunuri care sunt supuse unor operaţiuni derulate sub control vamal inclusiv după aderarea la U.E. (bunurile aflate în procesare prelungită) precum şi a unor bunuri care sosesc/sunt expediate din anumite teritorii aparţinând unor state membre U.E. dar nu şi teritoriului vamal al U.E. (ex. Ile. Reunion, Martinica etc.). Aceste mişcări de bunuri se vor exclude din statisticile Extrastat şi se vor include în statisticile Intrastat.